Diş Hekimliği 2. Sınıf Malzeme Listesi
Diş Hekimliği 2. Sınıf Malzeme Listesi
Diş hekimliği öğrencileri için sınıf düzeyi arttıkça temin edilmesi ve kullanılması gereken malzemeler bulunmaktadır. Bu yazımızda diş hekimliği 2. sınıf malzeme listesi içeriklerinden ve bu malzemelerin kullanım alanlarından bahsedilecektir.
Frezler
Öğrencilerin diş hekimliği 2. sınıf malzeme listesi içinde bulunan ürünlerden biri Frezlerdir. Frezler kullanım alanlarına göre anguldurva, aeratör ve piyasemen frezleri olarak 3 gruba ayrılmaktadır. Frezler şekillerine göre ise fissür, tersine konik, alev ve rond uçlu gibi isimler alırlar. Frezler materyallerine göre ise elmas, çelik ve tungsten olarak çeşitlenirler.
Elmas frezler diş minesi gibi sert dokuyu çıkarmak için kullanılır. Tercihen elmas frezin elmas katmanı çok katman olmalıdır. Suyun kaçmasına izin veren olukların olması frezin kesme kabiliyetini de artıracaktır. Tungsten çelik frezler, dentin ve restoratif materyalleri düzeltmek için kullanılır. Genel olarak bakıldığında giriş ve ön proksimal kavitelerin hazırlanmasında yuvarlak matkaplar, kavitelerin tabanında kalan noktasal çürüklerin temizlenmesinde ise çelik matkaplar kullanılır.
Fissür matkaplar kaviteyi şekillendirmek ve düzeltmek için kullanılırken, konik matkaplar kavite tabanını düzleştirmek ve kavite tabanını biraz daha geniş hazırlayarak tutuculuğu arttırmak için kullanılır; alev uçlu frezler ise restorasyonun proksimal yüzeyini ve uç yüzeylerini bitirmek için kullanılır.
Muayene Seti
Diş hekimliğinde muayene seti ayna, sond ve presel gibi dental el aletlerini içerir. Öğrencilerin diş hekimliği 2. sınıf malzeme listesi içerisinde mutlaka bu malzemeler bulunmalıdır.
-Ayna: Diş hekimlerinin muayene sırasında kullandıkları özel bir aynadır. Yaygın olarak 4 numara doğrudan görmenin ve ışığın ağza yönlendirilmesinin mümkün olmadığı durumlarda tercih edilir. Aynalar diş hekiminin ağız içindeki alanları daha iyi görmesini sağlar. Aynanın yüzeyi genellikle ışığı yansıtacak ve ağzın içini aydınlatacak özel bir kaplama ile kaplanır. Bu, diş hekiminin daha iyi görmesine ve gizli sorunları bulmasına yardımcı olur.
-Sond: Bu uzun, ince alet, dişler arasındaki boşlukları kontrol etmek ve diş yüzeylerini incelemek için kullanılır. Prob, çürüklerin, tartarın ve diş eti hastalığının tespit edilmesine yardımcı olur. Prob, diş yüzeylerini incelemek ve dişler arasındaki boşlukları kontrol etmek için kullanılır. Diş hekimi, probu dişlerin etrafında hareket ettirerek çürükleri, diş taşlarını veya diş eti sorunlarını tespit edebilir.
-Presel: Presel’i bir çeşit diş cımbızı olarak düşünebiliriz. Çeşitli diş ürünlerini, diş parçalarını vb. taşımak veya çıkarmak için kullanılır. Presel dişlere baskı uygulamak için kullanılır. Çoğunlukla diş çekimi ve dolgu uygulamaları sırasında diş hekimine hassas kontrol sağlar.
Artikülatör
Artikülatör, diş muayenehanelerinde kullanılan, üst ve alt çenelerdeki dişlerin hareketini simüle eden bir cihazdır. Diş hekimleri ve protez uzmanları bu cihazı, hastanın ağzından ölçü alarak restorasyonların (kuronlar, köprüler, protezler vb.) uygun uyumunu ve işlevini kontrol etmek için kullanırlar. Artikülatörler, diş restorasyonlarının doğru fonksiyonunu ve estetik uyumunu sağlamak için kullanılır. Dişler arası ilişkilerin, çene hareketinin ve oklüzyonun (dişlerin birbiriyle temas ettiği noktalar) doğru simülasyonu, dayanıklı ve fonksiyonel restorasyonlar için kritik öneme sahiptir. Diş klinikleri ve laboratuvarlarda sıklıkla kullanılmaktadır. Yaygın olarak ise protez uygunluğunu değerlendirmek ve diş restorasyonlarına kullanılır.
Mufla ve Brit
Öğrencilerin diş hekimliği 2. sınıf malzeme listesi içinde bulunan diğer ürünler ise mufla ve brit olarak geçer. Mufla diş hekimliğinde çoğunlukla hareketli protez yapımı esnasında mum atımı öncesinde eldeki mum modelajı bitmiş hareketli protezlerin içine yerleştirilip mum atılmasını ve akrilik tepilmesini sağlayan dental ürünlerdir. Brit ise diş hekimliğinde muflaların yerleştirilip hareketsiz kalmasını ve taşınmasını sağlayan dental ürünlerdir.