Diş Hekimliğinde Kullanılan Antibiyotikler

 Dişlerde Enfeksiyon Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Diş Hekimliğinde Kullanılan Antibiyotikler

Diş ağrılarının ve diş enfeksiyon oluşumlarının tedavi süreçleri birbirinden farklıdır. Diş ağrıları kısa veya uzun süreli olmak üzere iki farklı noktada değerlendirilir. Kısa süreli ağrılarda ev içinde hazırlanan doğal yöntemler de bir çözüm yoludur. Enfeksiyonların tedavisi ise uzman hekimin gözetiminde yürütülür.

 Dişlerde Enfeksiyon Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkar?

Dişlerdeki enfeksiyon oluşumlarının pek çok sebebi olmakla beraber başlıca sebep, dişlerdeki çürüklerdir. Tedavi edilmeyen çürükler, diş etlerindeki uzun süreli kanamalar, diş minelerindeki çatlaklar enfeksiyona yol açar.

Periodontal (diş eti hastalıkları) hastalıklar, ağız içinde hem bir kuruluğa hem de kötü bir kokuya neden olur. Dişlerdeki ve diş etlerindeki iltihaplanma da bu hastalıklardan kaynaklanır. Ağız içinde oluşan enfeksiyon tedavisinde diş hekimliğinde kullanılan antibiyotikler devreye girer.

Dişlerin temizlenmemesi, fırçalamanın düzenli yapılmaması, sağlıksız beslenme dişlerdeki tartarları artırır. Bakterilerin oluşup yayılmasına sebep olur. Dişlerdeki ağrı, diş etlerinde kanama, ağızdaki koku dişlerde enfeksiyonu beraberinde getirir.

 Dişlerdeki Enfeksiyon Nasıl Anlaşılır?

Diş enfeksiyonlarındaki belirtiler kişilere göre değişiklik gösterse de genel olarak sağlıksız ağızlarda ortaya çıkar. Diş ağrısının ciddiyeti, ağız içindeki yayılma hızı enfeksiyonun habercisidir. Diş ağrısının olduğu bölgedeki ağrının artması, bölgede belirgin bir şişlik oluşumu enfeksiyon olduğunu gösterebilir. Ayrıca bölgede oluşan kızarıklık, tüm belirtilere eşlik eden vücut sıcaklığının giderek artması da enfeksiyona işarettir.

Çene kemiği sağlığının bozulmaması, olası diş kayıplarının önüne geçmek için diş ve diş eti rahatsızlıklarında hekime başvurulmalıdır. Geç kalınması dişe bağlı farklı rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olabilir.

 Diş ve Diş Eti Rahatsızlıklarında Antibiyotikler Nasıl ve Ne Zaman Kullanılır?

Antibiyotik kullanımında diş hekimi uzmanının kontrolü, gözetimi olmalıdır. Antibiyotikler kişinin hekim kararı olmadan kullanabileceği ilaçlar değildir. Uzman hekim tarafından önerilecek antibiyotik ise dişlerdeki ağrının, enfeksiyonun durumuna, ağız içindeki yayılımına göre değişir. Antibiyotik kullanımında hastanın sağlık durumu (şeker veya kalp rahatsızlığı, tansiyon problemi gibi) önemlidir.

Hekim kontrolünde diş ve diş eti iltihaplarında kullanılabilecek belli başlı antibiyotikler şöyledir:

-Klindamisin, ağız içinde bakteri oluşumunun önüne geçer.

-Metronidazol, dişlerde iltihaplanma ve kanamalara neden olan parazit ve bakterilerin yok edilmesinde kullanılır.

-Amoksisilin, yemekle de tüketilebilen bu antibiyotik bakterilerle mücadele eder.

-Antibiyotikler, uzman diş hekiminin önerdiği dozda ve süre zarfında tüketilir. Antibiyotiklerin olası yan etkilerinin dışında farklı yan etkiler gözlemlendiğinde yine uzman hekime başvurulur.

 Diş Hastalıklarının Tedavisinde Kullanılan Antibiyotiklerin Olası Yan Etkileri Nelerdir?

Uzun süreli diş ağrılarında ve diş, diş eti enfeksiyonlarında kullanılan antibiyotiklerinde birtakım yan etkileri vardır. Söz konusu yan etkiler çoğunlukla kısa süreli ve hafif seyirdedir. Hastanın genel sağlık durumu, diş hekimliğinde kullanılan antibiyotikler alınmayan başladığı andan itibaren gözlemlenir. Midenin ekşimesi, kısa süreli ishal, ağız kuruluğu ve hafif seyirdeki kaşıntı olası yan etkilerdir.

Genel gözlemlenen yan etkilerin yanında nadir de olsa karaciğerle ilgili kimi sorunlar gözlemlenebilir. Farklı bir durumla karşılaşıldığında mevcut hekim desteği alınmalıdır. Antibiyotikler, dışarıdan alınan bağışıklık sistemini destekleyen, rahatsızlıklarla mücadele direncini artıran ilaçlardır. Hastalıkların daha hızlı bir biçimde ortadan kalkması adına kişi, bağışıklık sistemini doğal yollarla da desteklemelidir. Şekerli, asidik yiyeceklerden uzak durmak; süt ve süt ürünlerini düzenli tüketmek, uyku düzenine dikkat etmek bağışıklığı güçlendirir.

 

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DisMalzemeleri.net
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.