Diş Hekimliğinde Kullanılan Röntgen Çeşitleri

 Diş Hekimlerinin Kullandığı Dijital Röntgenlerinin Avantajları Nelerdir?
 Diş Hekimlerinin Kullandığı Dijital Röntgenlerinin Avantajları Nelerdir?

Diş Hekimliğinde Kullanılan Röntgen Çeşitleri

Diş hekimliğinde ağız, diş ve çene yapısını görmek ve buna uygun tedavi için röntgen çekilir. Röntgen sonuçlarına göre hastaya en uygun tedavi şekli uygulanır. Çekilen röntgenler dişlerin, çene kemiklerinin ve dokuların detaylı bir şekilde görünmesini sağlar. Diş hekimliğinde kullanılan röntgen çeşitleri çok fazladır. Röntgen çeşitlerini kısaca yazımızda anlatacağız.

 Diş Hekimlerinin Kullandığı Röntgen Çeşitleri Nelerdir?

1- Ağız içi röntgenler. Bu röntgen çeşidi ağız içine doğru uygulanır. Tek tek dişlerin görüntülerini alır. Ağız içi röntgenler de periapikal röntgen, ısırma kanat röntgen ve oklüzal röntgen olarak bilinir.

2- Ağız dışı röntgen. Bu röntgen çeşidi ise ağzın dış kısmına uygulanır. Çene kemikleri ve sinüsler gibi eklem yerlerini görüntüler. Ağız dışı röntgenler ise panoramik röntgen ve sefalometrik röntgendir.

3- Kronik ışınlı bilgisayarlı tomografi de diş hekimliğinde kullanılan röntgen çeşitleri arasındadır. Bu röntgen çeşidi ise çene kemiklerini ve dişlerin 3D boyutunda görüntüsünü alır. Örneğin implant öncesi ya da gömülü diş tedavisi için idealdir. Ayrıca diğer röntgen çeşitlerine göre daha az radyasyona sahiptir.

 Diş Hekimlerinin Kullandığı Dijital Röntgenlerinin Avantajları Nelerdir?

Geleneksel film bazlı röntgenlere kıyasla dijital röntgenlerin pek çok avantajı vardır. Bu avantajları ise şöyle sıralayabiliriz;

1- Daha düşük radyasyon dozu içerir.

2- Anında görüntüleme olanağı sağlar.

3- Görüntülerin kolayca depolanması ve paylaşılmasını sağlar.

4- Görüntülerin büyütülmesi ve ayarlaması ile detaylı inceleme imkanı sunar.

 Diş Hekimleri Uygun Röntgeni Nasıl Belirler?

Diş hekimleri hastaların durumuna ve ihtiyacına göre en uygun röntgen seçeneğini belirler. Röntgenlerin belirlenmesinde ki faktörler şu şekilde sıralanır;

1- Hastanın şikayetleri ve klinik muayene bulgularından yola çıkılır. Örneğin diş ağrısı, şişlik, diş eti kanaması ipucu vermektedir.

2- Hastanın tıbbi öyküsü ise diş hekimlerine yol gösterir. Daha önce geçirmiş olduğu bir dış operasyonu gibi. Hastanın alerjisi olması, hamile ya da emzirmesi de röntgen seçiminde etkilidir.

3- Röntgen seçimindeki bir diğer faktör ise yaş grubudur. Örneğin hasta çocuk ise farklı bir röntgen, yaşlı ise başka bir röntgen uygulaması yapılır.

4- Röntgenin amacı da seçim için önemlidir. Diş hekimi röntgenin amacına göre en uygun tekniği seçecektir. Örneğin çürük tespiti için ısırık kanat röntgeni seçilir. İmplant planlaması için DUT röntgeni seçilir.

5- Radyasyon dozu da uygun röntgen seçmek için bir kriterdir. Diş hekimleri genellikle hastalarına en düşük radyasyon dozunu tercih etmektedirler.

Kısaca diş hekimleri hastaların bireysel ihtiyaçlarına göre röntgeni belirler. Klinik bulgularını dikkate alarak en uygun röntgen tekniği uygulanır. Amaçları doğru teşhisi koymaktır. Koydukları teşhise göre etkili bir tedavi uygulayarak hastaları sağlığına kavuşturmaktır.

 Diş Hekimleri Röntgenleri Nasıl Yorumlar?

1- Diş hekimleri Röntgenleri dikkatli bir şekilde inceleyerek hastanın diş ve çene yapılarına bakar.

2- Röntgen sonuçlarına göre çürük, kist, tümör, kemik kaybı ya da gömülü diş var mı tespit eder.

3- Röntgen sonuçlarını detaylı inceledikten sonra hasta şikayetlerini de baz alır. Bu durum tedavi için önemlidir.

4- Tüm bu evrelerden sonra diş hekimleri hastaya bir teşhis koyar. Hastalığın evresine en uygun olan tedaviyi seçip uygulayarak hastayı sağlığına kavuşturmaya çalışır.

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DisMalzemeleri.net
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.