Diş Hekimliğinde Kullanılan Cihazlar

Diş Hekimliğinde Kullanılan Cihazlar
Diş tedavisinde ve bakımında uzman hekimin tıbbi bilgisi devreye girer. Tıbbi bilginin diş hekimliğinde kullanılan cihazlar ile yani yeterli ekipmanla desteklenmesi gerekir.
Diş Tedavisinin Rutininde Kullanılan Aletler Nelerdir?
Sağlıklı dişlere sahip olmak ve ağız sağlığını korumak adına düzenli hekim kontrolü önem taşır. Hekimlerin uyguladığı kontrol ve tedavilerde en büyük yardımcılar, kullanılan ekipmanlardır.
Ekipmanlar, rahatsızlığı tespit edip doğru teşhisi uygulamada kullanılır. Küret, sont, ölçü kaşığı, diş aynası, presel, maske ve kavitron; diş hekimleri tarafından günlük rutinlerde kullanılır.
Dolgu veya köprü tedavisinde küçük parçaları tutup taşıyabilmek adına presel adı verilen alet kullanılır. Kavitron, diş taşlarının temizlenmesi adına gereklidir. Diş plağı ve diş taşlarını temizleyen aletlerden biri de kürettir. Ağız içindeki çürüklerin ve plakların yerini tespit etmek, düzeyini belirlemek adına sont kullanılır. Diş teli veya diş protezlerinin yapılması gerektiğinde ağız içinden ölçü alabilmek için ölçü kaşığına ihtiyaç vardır. Diş aynası ise dişlerin arka yüzeylerinin de titizlikle incelenmesini sağlar.
Diş Kliniklerinde Günlük Aletlerin Yanında Hangi Ekipmanlar Bulunur?
Diş kliniklerin de günlük rutinde yapılan tedavilerde kullanılan aletlerin yanında farklı işlemler için daha geniş ekipmanlar bulunmalıdır. Ekipmanların kalitesi ve ölçü yelpazesi diş kliniğinin kalitesini de artırır.
Dolgu, diş çekimi vb. hastanın uyuşturulması gereken durumlarda her diş hekimi gerekli anestezi ekipmanlarına sahip olmalıdır. Lokal anestezi jelleri ve iğneleri, ağrıyı önlemek ve ağrılı bölgeyi uyuşturmak adına kullanılır.
Diş kırığı, çene problemleri gibi durumlarda diş ve çene yapısının olası durumunu tespit etmek için röntgen cihazları devreye girer. Köprü ve kuron aletleri ise diş protezleri vb. özel hassasiyet gerektiren durumlarda kullanılır. Diş dolgularında, kullanılacak dolgunun uygulanan bölgede hızla sertleşebilmesi için led ışık cihazına ihtiyaç vardır.
Diş çekimi, köprü tedavisi, dolgu yapımı gibi durumlarda ağız içinde tükürük ve kanın birikip yoğunlaşmaması için de aspiratör kullanılır. Böylece ağız içinde istenmeyen bir sıvı birikimi olmaz.
Diş hekimliğinde aletlerin düzgün, doğru bir şekilde kullanımı hastalığın hızla çözülmesinde ve hasta memnuniyetinin artmasında yardımcı olur.
Diş Çekimlerinde Gerekli Olan Aletler Nelerdir?
-Diş çekimi sırasında beklenmedik bir sıkıntı yaşanmaması adına uzman hekim tarafından özel olan birtakım ekipman ve aletler kullanılır.
-Öncelikli olarak dişin etten ayrılarak kolay çekimine yardımcı olan periotom mutlaka kullanılır.
-Dişi tutmak ve çıkarmak adına kullanılan alet, diş çekim pensidir.
-Tedavi sırasında dişteki plakları ve diş etinin yüzeyinde kalan plakları da temizlemek gerekir. Diş kazıyıcı bu işlem için kullanılır.
-Diş çekimi sırasında ve sonrasında artan olası bir kanamayı önlemek adına şekli kıskacı andıran hemostat denilen bir alet kullanılır.
-Dişi gevşeterek çekim esnasında daha rahat hareket ettirilmesini elevatör denilen alet sağlar.
-Kanal tedavisinde, köklerin tedavi esnasındaki temizliğinde ise endodontik denilen özel aletler kullanılır.
Diş hekiminin uzmanlığıyla diş hekimliğinde kullanılan cihazlar birleştiğinde doğru ve hızlı bir tedavi süreci başlar. Kullanılan ekipmanlar son teknolojiye uygun olmalıdır. Ekipmanlar, teşhisin hızlı ve doğru bir biçimde konmasını sağlar. Sağlıkla birlikte dişlerin estetik bir görünüme sahip olması da önemsenir. Diş hekimlerinde bulunan diş beyazlatma kitleri bu amaçla kullanılır. Hekimlerin çalışmaları, ekipmanlar sayesinde daha verimli ve güvenli bir hâl alır.