Diş Hekimliğinde Kullanılan Analjezikler

 Diş Ağrıları Nasıl Ortaya Çıkar ve İlerler?
 Diş Ağrıları Nasıl Ortaya Çıkar ve İlerler?

Diş Hekimliğinde Kullanılan Analjezikler

Diş hekimliği tedavisinde kullanılan analjezikler, ağrı kesici şeklinde de tanımlanır. Analjezikler, mevcut ağrıyı hastada derin uyku hâli olmadan, herhangi bir bilinç kaybı yaşanmadan tedavi eder.

 Diş Ağrıları Nasıl Ortaya Çıkar ve İlerler?

Dişlerde tedavi edilmemiş çürükler, diş eti kanamaları ve kırık dişler belirgin ağrılara sebep olabilir. Ağrılar, çoğunlukla keskin ve giderek de batıcı bir hâl alabilir. Diş ağrısının fiziksel olarak en belirgin yönü, soğuk ve sıcak yiyecekler, içecekler karşısında yaşanan diş hassasiyetidir. Ayrıca diş etinin şişmesi, ağızda kötü kokunun ortaya çıkması gibi durumlar gözlemlenebilir. İlerleyen rahatsızlıklarda diş renginin değişimi, dişlerdeki çatlakların artması söz konusudur.

 Diş Ağrılarını Önlemenin Doğal Çözüm Yolları Nelerdir?

Diş ağrısının altında yatan neden tam olarak tedavi edilmedikçe ağrının çözülemeyeceği unutulmamalıdır. Ağrının kısa süreli durumlarında ise uzman görüşüyle evde birtakım doğal çözümler kullanılabilir:

-Ağrılı bölgeye bir süre soğuk kompres yapmak,

-Ağrılı bölgeye karanfil yağı sürerek bekletmek,

-Tuzlu su ile yemek öncesi ve sonrası gargara yapmak,

-Ağrılı bölge üzerinde çay poşeti veya birkaç damla nane yağı gezdirmek bu çözüm yollarındandır.

 Diş Ağrılarında Analjezikler Nasıl Kullanılır?

Analjezikler, merkezi sinir sistemi üzerinde etkili olan ağrı kesicilerdir. Hap veya krem formuyla diş hekimliğinde kullanılan analjezikler, kesilmeyen öksürük ve sürekli nefes darlığı gibi durumlarda da önerilir

Şiddetli diş ağrılarında uzman görüşü alınmadan hareket edilmemelidir. Hafif ve kısa süreli ağrılarda ise analjezikler, hafifletici ve ağrıyı dindirici işleviyle devreye girer. Asetaminofen (parasetamol) ve ibuprofen (ağrıyı, ateşi, iltihabı azaltan nonstreoid ilaç) dünya genelinde en çok kullanılan analjeziklerdir.

 Analjezik Kullanımında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş ağrıları için evde uygulanan doğal çözüm yolları, geçici süreli tedavi sunar. Ağrıları yok etmek için ağrıya sebep olan durum öncelikli tedavi edilir. Tedavi sırasında da mevcut ağrıyı hafifletmek adına analjezik kullanımı önerilir.

Diş ve çene bölgesinde meydana gelen ağrı, diş etinde şişme veya kanama gibi durumlarda diş hekiminin görüşü alınır. Ayrıca ağız içinde görülen ve önceden var olmayan herhangi bir lezyon ve apse karşısında da oyalanmadan hekime başvurulur. Uzman diş hekimi hastaya uygun tedaviyi belirler, diş hekimliğinde kullanılan analjezikler de tedavi desteği sağlar.

Her ilaç da olduğu gibi analjezikler de yan etki gösterebilir, bu yan etkilerin çoğu zararsızdır. Kulağın çınlaması, mide yanması veya ekşimesi, baş dönmesi, ağız kuruluğu bu yan etkiler arasındadır.

Hamilelik, emzirme durumu olanlar, şeker, tansiyon ve kalp rahatsızlığı olanlar, hâlihazırda düzenli ilaç kullananlar uzman hekime danışmalıdır. Uzmanın önerisiyle diş ağrıları için analjezik kullanabilirler. Ağrı tedavisinde kullanılan analjeziğin etki süresi ve ağrıyı azaltma durumu da kişiye, ağrının seviyesine göre değişiklik gösterebilir.

 Diş Ağrıları Nasıl Önlenebilir? Günün Hangi Dilimlerinde Artar?

Gün içerisinde diş ağrılarının en çok arttığı zaman dilimi, gece saatleridir. Diş gıcırdatma, dişleri sıkma alışkanlıkları uyku hâlinde artış gösterir. Kan akışının uyku durumunda da azalması da diş ağrılarının artmasına sebep olur. Diş ağrılarını önlemek adına öncelikle asitli ve şekerli yiyecekler tüketilmemelidir. Dişler günde en az iki kez düzenli fırçalanmalıdır. Tuzlu su ile gargara yapmak da ağız içinin temiz tutulmasını sağlar. Dişlerin bakımını aksatmamak, diş problemleri yaşamanın önüne geçer.

 

 

 

You may also like...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

DisMalzemeleri.net
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.