Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Seramikler

Estetik Diş Hekimliğinde Kullanılan Seramikler
Ağız ve diş sağlığının yanında estetik açıdan iyi bir diş görünümüne sahip olmak da önemlidir. Dişlerin estetik açıdan istenilen görünüme kavuşturulmasında hekimler tarafından uygun estetik ekipmanları kullanılır.
Diş Estetiği Nasıl Tanımlanır ve Nasıl Yapılır?
Diş estetiği; diş etlerinin sağlıklı olması, dişlerin beyaz görünmesi, sağlıklı bir gülüşe sahip olmak şeklinde tanımlanır. Diş estetiği işlemlerinde diş etlerinin sağlıklı bir duruma gelmesi, dişlerin beyazlığının artması ve dişlerinin boyutunun standart bir seviyede olması amaçlanır.
Estetik işlemleri sırasında genetik kaynaklı yani doğuştan gelen birtakım diş problemleri varsa onlar da giderilir. Estetiksel işlemler kişinin kendisini öz güvenli hissetmesini sağlar. İşlemlerin sağlıklı ve doğru bir biçimde yapılması adına estetik diş hekimliğinde kullanılan seramikler de önem taşır. Diş hekimliğinde kullanılan seramiklerin başında empress veya emax olarak adlandırılan tam porselen, tam seramikler gelir. Zirkonyum uygulamaları da diş estetiğinde tercih edilir.
Estetik işlemi başlatılmadan önce kliniğe başvuran hasta, uzman hekim tarafından sağlık kontrolünden geçirilir. Kişinin beklentileri, mevcut hastanın diş ve ağız yapısı dikkate alınarak işlem öncesi bir tablo çıkarılır. Hastanın sağlık durumu ve genel beklentilerinin tespit edilmesinin ardından estetik operasyonuna geçilir. İşlemler, lokal anestezi ile yapılır. Diş etlerinin genel durumu göz önünde bulundurulur. Diş etlerinin görünürlüğünü azaltmak adına itme, geriye çekme gibi işlemler yapılır.
Diş boyları, olağandan daha kısa ise uzatma, olağandan daha büyükse de kısaltma işlemleri yapılır.
Diş etlerinin kökleriyle ilgili sıkıntılar ortaya çıktığında çene kemiğine implant yerleştirme işlemi yapılır. Diş beyazlatma, diş eti görünümlerini sağlıklı hâle getirme, porselen veya lamina ile diş kaplama estetik işlemleri arasındadır.
Diş Estetiğinde, Diş Kaplamasında Kullanılan Seramikler Nelerdir?
Diş estetiğinde kaplama işlemlerinde tam seramik kaplama veya zirkonyum kaplama tercih edilir. Zirkonyum kırılma özelliği olmayan güçlü bir kristaldir. Zirkonyum, dişlerin doğal rengiyle ve görünümüyle uyum sağlar. Çatlama, kırılma gibi özellikleri bulunmaz. Diş kırıkları, diş çatlakları, diş boşluklarını doldurma gibi durumlarda zirkonyum kaplama tercih edilir.
Tam seramik kaplamalar diş veya diş etiyle ilgili farklı sağlık sorunlarında devreye girer. Dişlerle ilgili şekil bozukluklarında, diş çarpıklıklarında ayrıca dişlerin arasında boşluklar varsa tam seramik kaplama kullanılır. Diş boylarının fazlaca uzayıp kısaltılması gereken durumlarında da full porselen tercih edilir.
Diş Estetiklerinde Kullanılan Zirkonyum ve Tam Seramik Arasındaki Farklar Nelerdir?
Zirkonyum kaplamalar ve tam seramik kaplamalar aynı estetik görünümünü sunar. Zirkonyum kaplama genel olarak full porselen ile karşılaştırıldığında daha dayanıklıdır. Özellikle ekstra dirençli görünüm istendiğinde zirkonyum kaplamalar tercih sebebidir.
Ağız içinde dişler arasında büyük boşluklar, diş eksiği varsa, diş kırığı önemli ölçüdeyse tam seramik kaplama yapmak uygun olmaz. Diş kırığı, diş eksiği olan durumlarda zirkonyum kaplama devreye girer. Tek diş restorasyonlarında, diş rengine uygunluk yakalanmak istendiğinde ise tam seramik kaplama tercih edilir. Tam seramikler dişe iyi derecede yapışarak tutunur. Parlak ve pürüzsüz yapısı sebebiyle estetik diş hekimliğinde kullanılan seramikler arasında öne çıkar. Ayrıca full porselen kaplama, ağzın yumuşak dokusu ve diğer dişlerle de uyum sağlar.
Ağız içinde herhangi bir diş eksiği olmaması hâlinde, ön bölgedeki dişler eksiksizse tam seramik kaplamalar kullanılır. Tam seramik veya zirkonyum kaplama sonrasında da dişler düzenli fırçalanmalı, ağız içi gargara yapılmalı ve hekim kontrolü aksatılmamalıdır.